A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz)

';

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) célja a magyar gazdaság versenyképességének növelése, különös tekintettel a kis- és középvállalkozások (kkv-k) ellenálló képességének erősítésére, a kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma fejlesztésére, a hazai munkavállalók alkalmazkodóképességének javítására, valamint a minőségi munkaerő biztosítására. A program teljes forráskerete 2 294,1 milliárd forint, amely magában foglalja a hazai társfinanszírozást is, mellyel akár új targoncákat is beszerezhet vállalkozása / cége bővítéséhez.

 

A GINOP Plusz öt fő prioritása és azok célterületei a következők:

 1. Vállalkozásfejlesztés (888,3 milliárd forint):

  • Kkv-k termelő beruházásainak támogatása és működésük megújítása, különösen a digitalizáció és automatizáció területén.
  • Környezetbarát gyártási eljárások bevezetése a fenntartható fejlődés érdekében.
  • Hatékonyságnövelés és üzletszervezés modern eszközökkel, hogy a vállalkozások versenyképesebbé váljanak a nemzetközi piacokon.
 2. Kutatás, fejlesztés, innováció (767,3 milliárd forint):

  • Tudásáramlás és tudástranszfer erősítése a vállalkozások és kutatóközpontok között, hogy a legújabb tudományos eredmények gyorsan hasznosuljanak a gazdaságban.
  • Kutatási tevékenységekhez szükséges állóeszköz-beruházások támogatása, amely elősegíti a korszerű laboratóriumok és kutatóhelyek kialakítását.
  • Vállalkozások innovációs tevékenységének és eszközbeszerzéseinek támogatása, különös tekintettel az új termékek és technológiák fejlesztésére.
 3. Fenntartható munkaerőpiac (264,5 milliárd forint):

  • Hátrányos helyzetű személyek munkaerőpiaci integrációjának elősegítése képzési és foglalkoztatási programok révén.
  • A foglalkoztatottság növelése, különösen a vidéki és hátrányos helyzetű régiókban, hogy csökkenjen a munkanélküliség és növekedjen az életminőség.
 4. Ifjúsági garancia (196,9 milliárd forint):

  • Nem dolgozó és nem tanuló fiatalok munkaerőpiaci támogatása, például szakmai gyakorlatok, képzések és munkahelyteremtő programok révén, hogy könnyebben beilleszkedjenek a munka világába.
 5. Felsőoktatás, szakképzés (177,1 milliárd forint):

  • Szakképzési infrastruktúra fejlesztése és tudásközpontok létrehozása, hogy a képzési rendszerek megfeleljenek a modern munkaerőpiac igényeinek.
  • A szakképzés minőségének fejlesztése, hogy a fiatalok versenyképes tudással rendelkezzenek.
  • Hátrányos helyzetűek felsőoktatásba és szakképzésbe való bejutásának támogatása, hogy esélyegyenlőséget biztosítsanak mindenki számára.

A GINOP Plusz kiemeli a pénzügyi eszközök fontosságát, különösen a vállalkozásfejlesztés és az innováció területén, mivel a visszafizetési kötelezettség révén a források újra felhasználhatók lesznek. A program célja, hogy a magyar kkv-k termelékenysége 2030-ra elérje a 22 500 euró/foglalkoztatott értéket, és a foglalkoztatási ráta 85%-ra emelkedjen.

A program prioritásai közül 65%-ot a négy legkevésbé fejlett régió (Dél-Alföld, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl) támogatására szánnak, ezzel erősítve a területi kohéziót és csökkentve a regionális egyenlőtlenségeket.

Az operatív program gyors indulása révén Magyarország az uniós tagállamok közül az elsők között indította el a programot a koronavírus járvány és egyéb gazdasági zavarok okozta kihívások kezelésére. A GINOP Plusz a 2014-2020 közötti időszak GINOP programjának továbbfejlesztése, figyelembe véve az eddigi tapasztalatokat és az új gazdasági és társadalmi kihívásokat.

 

További részletek a GINOP pályázatok hivatalos oldalán.

További hírek

Hírlevél