Az öreg targoncák sosem halnak meg

Az öreg targoncák sosem halnak meg

A fenntarthatóság iránti fogyasztói igények növekedésével a vállalkozásokra minden eddiginél nagyobb nyomás nehezedik, hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt hatásukat. A targoncákat használó üzemek számára kulcsfontosságú kérdés, hogy a targoncák teljesítménye "zöld"-e, és mi történik velük, amikor hasznos élettartamuk lejár.

Valójában egy targoncának soha nem kell meghalnia, amíg a targonca alkatrészeit megfelelően újrahasznosítják és újjászületnek, hogy más célokat szolgáljanak.

A Cat® Lift Trucks elvárja, hogy minden kereskedője felelősségteljesen újrahasznosítsa az elhasználódott targoncákat, bár ennek gyakorlati modellje országonként eltérő. A finn Logisnext Finland Cat® targoncák forgalmazója érdekes megközelítést alkalmaz a targoncák újrahasznosítására, amely egy teljes körű szolgáltatást nyújtó újrahasznosító céggel való együttműködésen alapul.

 

Teljesen felújított targoncák

A Cat Lift Trucks által felújítani vagy újragyártani kívánt targoncaalkatrészek eltávolítása után a targoncákat átadják a Fincumet Oy fém újrahasznosítására szakosodott cégnek. A Fincumet a Fortum Oyj, egy vezető tiszta energiával foglalkozó vállalat újrahasznosítási és hulladékgazdálkodási részlegének része.

A targoncák újrahasznosítása során elsőként a potenciálisan veszélyes alkatrészeket, például az akkumulátorokat, a motor- és hidraulikaolajat, valamint az üzemanyagokat kell eltávolítani. Az ólomakkumulátorok egy másik speciális újrahasznosítóhoz kerülnek Finnországban feldolgozásra, a visszanyert ólom pedig nyersanyagként visszakerül az iparba. A Fortumnak saját lítium-ion akkumulátor újrahasznosítási megoldása van. Van egy olaj-újrahasznosító üzeme is, amely a használt hidraulikafolyadékot új termékekké, többek között láncfűrész kenőanyagokká alakítja át.

A gumiabroncsokat egy finnországi rendszerbe küldik, amely anyagukat újrahasznosítja, és olyan dolgokat készít belőlük, mint játszóterek és mesterséges futballpályák burkolata, falvédők és robbantószőnyegek.

A kábeleket kivágják és a Fincumet saját üzemében feldolgozzák, hogy granulált rezet és alumíniumot állítsanak elő, amelyet olvasztó és gyártó vállalatoknak adnak el. Sőt, a gyár mellett van egy olyan vállalat, amely a targoncák újrahasznosított anyagának egy részét lámpák alumíniumkereteinek gyártására használja fel. A targonca vázát gyári méretűre vágják, hogy új vasat olvaszthassanak belőle.

Végül a megmaradt, újrahasznosításra nem alkalmas targoncaalkatrészek a Fortum hulladékégető üzemébe kerülnek, ahol két város számára hőt és villamos energiát termelnek. Semmi sem vész kárba.

Mindezen rendkívüli és hatékony újrahasznosítási módszerek hihetetlen mértékben hozzájárulnak a targoncák környezet szennyező hatását és segítik zöldebbé és környezetbarátabbá tenni a használatukat.

További hírek

Hírlevél