Hogyan gyorsítható fel az anyagmozgatás?

Hogyan tudják egyes targoncák sokkal gyorsabban elvégezni a munkát, mint mások?

Nos, ez nem csak a teljesítményről és a csúcssebességről szól. Ha így lenne, a targoncagyártók egyszerűen nagyobb motorokat szerelnének a termékeikbe. Nincs határa annak, hogy milyen gyorsan tudnának menni. De az extra sebességnek extra vezérlés és biztonság nélkül nincs értelme.

A targoncatervezők számára az anyagmozgatási teljesítmény növelése gyakran inkább az elkerülésről szól:

 

 

  • A szerkezetekkel, tárgyakkal és emberekkel való ütközések
  • Az áruk borulása és károsodása
  • A targonca felborulása

Ezek olyan dolgok, amelyek komolyan lelassítják a műveleteket és csökkentik a nyereséget. Az alábbiakban felsorolunk néhányat a gyorsabb targoncák legfontosabb tervezési céljai közül.

 

A targoncák kulcsfontosságú tervezési céljai:

  • Manőverezhetőség - így a kezelők könnyen, ütközés nélkül tudnak közlekedni az épületek, állványfolyosók és akadályok között és azok körül
  • Ergonómia - lehetővé teszi a kezelő számára, hogy a lehető legkisebb megterheléssel és nyugodt testtartással helyezkedjen el, ami lehetővé teszi számára a hatékonyabb munkavégzést.
  • Kilátás és pontosság - lehetővé teszi az egyes helyzetek tiszta áttekintését, valamint a targonca és a villák pontos pozícionálását.
  • Finom irányítás - a potenciálisan törékeny rakományok határozott, de kíméletes kezelése érdekében.
  • Biztonság és védelem - beleértve a veszélyes kezelői magatartás megelőzését és a sérülések elleni védekezést.

Beszáljünk egy kicsit mindegyik ponról bövebben a Cat® legújabb NSR12-20N2(I) felrakótagoncák példáján keresztül.

 

Targoncák manőverezhetősége

A kompakt tervezés elengedhetetlen a szűk helyeken való manőverezhetőséghez. A vezetőállásos modellek még kompaktabbak, mint a platformos felrakótargoncák - a platform és az oldalkarok ki- és behajtása sem okoz késedelmet. Ráadásul a vezetőállásos felrakótargonca kezelője teljesen a targonca szerkezetében elhelyezett vezetőfülke biztonságából dolgozhat. Nem kell attól tartani, hogy a karja vagy a lába beütközik az állványzatba. A kezelők ezért gyorsan és magabiztosan haladhatnak a keskeny folyosókon.

 

Targonca ergonómia

A vezetőállásos felrakótargoncák kialakítása lehetővé teszi, hogy a kezelők ergonomikus testtartást vegyenek fel. Lehetővé teszi számukra, hogy a nyakuk minimálisra csökkentett szögben mozogjon és forduljon. Számos egyéb funkció segíti a testhelyzet optimalizálását minden helyzetben. Ezek közé tartozik a tágas fülke, a pozícióban állítható kartámasz és kormánykerék, valamint az optikai jelenlétérzékelő. Opcióként további segédeszközök, mint például az átlátszó panoráma felső védőburkolat és a lehajtható ülés is rendelhetők. Az ergonómiai kialakítás nem csak az RSI kockázatát és az ezzel járó költségeket csökkenti. A lehető legkisebbre csökkenti a fizikai fáradtságot, lehetővé téve a kezelő számára, hogy teljes mértékben az anyagmozgatási feladatra koncentrálhasson. A nagyszerű ergonómia tehát befektetés a termelékenységbe és a hatékonyságba.

 

Kilátás és precízió

A panoráma és a villacsúcsra való kilátás minden lehetséges akadályát gondos tervezéssel minimalizáltuk. Ez magában foglalja az oszlopot, a felső védőburkolatot és az alvázat. Az alacsony fényvisszaverődésű anyagokat és bevonatokat úgy választottuk ki, hogy elkerüljük a vakító fény okozta vizuális zavarokat. Az olyan alkalmazásoknál, ahol a kezelők rendszeresen nagy távolságokat tesznek meg a villák utánfutásával, a sebességszabályozók opcionálisan áthelyezhetők. Ez könnyebb használatot és jobb látási viszonyokat tesz lehetővé a kiválasztott haladási irányban.

A vezetőállásos felrakótargoncák progresszív elektromos szervokormányzásával a vezérlés érzékenysége automatikusan a sebességnek megfelelően módosul. Lassú mozgás esetén nagy pontosságot biztosít a szűk manőverekhez. Gyors és egyenes haladáskor a kormánykerék mozgására adott reakció kiegyenlítése révén fenntartja a stabilitást. 

Az ergonomikus kezelőszervek precíz hajtást és hidraulikus műveleteket tesznek lehetővé. A ferde csúcsú, kúpos villák könnyen, gyorsan és simán, sérülésmentesen behelyezhetőek a raklapokba. Az opcionális adapterek, mint például a lézeres villamagasságjelző, növelhetik a villa pozícionálásának sebességét és pontosságát bármilyen szinten. Egy kifinomultabb opció a szintsegítő rendszer (LAS). Az LAS egyszerű és gyors módot kínál annak kiválasztására, hogy az egyes előre beállított magasságoknál megálljon-e, vagy kihagyja azokat.

 

 

Zökkenőmentes vezérlés

Ugyanezek az ergonomikus kezelőszervek kapcsolódnak a váltóáramú motor és az elektronikus vezérlő technológia legújabb fejlesztéseihez. Ezek gyorsabbá és simábbá tesznek minden mozgást, emelést és leengedést. Az állítható kartámasz kényelmesen megtámasztja a felhasználó csuklóját, és optimálisan pozícionálja a kezét a sima, pontos irányítás érdekében. Lehetővé teszi továbbá a hüvelykujjas gázkar, az ujjhegyes hidraulikus karok és egyéb kezelőszervek egyidejű működtetését. Ez további időmegtakarítást jelent. Mindeközben a vezetőállásos felrakóótargoncák számos más ergonómiai és kényelmi jellemzője a fáradtság minimalizálásával óráról órára segít fenntartani a folyamatos teljesítményt.

 

Targoncák biztonsága és védelme

A lassítás kanyarodáskor elengedhetetlen a targonca és a rakomány stabilan tartásához. A targoncák automatikus kanyarvezérlése megakadályozza, hogy a kezelő túl gyorsan forduljon. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy optimális sebességgel forduljanak - a kormányszögtől függően automatikusan beállított maximális sebességgel. Ez azt jelenti, hogy a kezelő gyorsan, biztonságosan és magabiztosan kanyarodhat, ahelyett, hogy túl óvatosan lassítana.

A programozhatóság és a teljesítmény üzemmód opciók lehetővé teszik a különböző határértékek beállítását az egyes kezelők és alkalmazások számára. Ezek például csökkenthetők a tapasztalatlan kezelők és a kényes áruk esetében. Eközben a legjobb járművezetők gyorsabban dolgozhatnak.

Összefoglalva, a gyorsabb anyagmozgatás a gyors munkavégzés, az ergonomikus testtartás és az ütközések és borulások elkerülésének kombinációját igényli. Az ebben a cikkben összefoglalt jellemzők és funkciók magabiztosságot adnak a kezelőknek a gyors munkavégzéshez. Végső soron azt is érezniük kell, hogy a targonca minősége és robusztussága megvédi őket munka közben. A nagy teherbírású alvázzal és a nagy szilárdságú felső védőburkolattal a Cat vezetőállásos felrakótargoncák nem hagynak kétséget a felhasználókban.

 

Időmegtakarítás a Li-ion technológiával

Érdemes megemlíteni, hogy ezek a targoncák még gyorsabban végzik a munkájukat, ha lítium-ion (Li-ion) akkumulátorokat választ hozzájuk. Az ólom-sav akkumulátorokkal ellentétben ezek nem igényelnek napi karbantartást vagy akkumulátorcserét. A megtakarított időt közvetlenül az anyagmozgatási műveletekbe lehet befektetni. A szünetek alatti gyors töltésnek köszönhetően a targonca folyamatosan munkára kész marad. Egy másik előny az ólom-sav akkumulátorokkal szemben, hogy a Li-ion akkumulátorok még alacsony töltöttségi állapot esetén is egyenletesen tartják a targonca sebességét. Ez tovább növeli a termelékenységet.

 

Összességében a Cat targoncák gyorsak, biztonságosak és hatékonyak. Az új Li-ion technológia pedig még tovább növeli a termelékenységet. Fedezze fel az összes lehetőséget!

További hírek

Hírlevél